By / 19th martie, 2017 / Turist în Arad / Off

Considerat fostul cartier al nemților, înainte de primul război mondial, Aradul Nou era locuit în majoritate de nemții veniți din partea Bavariei, existând atunci în zonă circa 7.000 de șvabi bănățeni. Casele mari și lungi, îngrijite, curtea plină de flori, iar gradina mereu bine întreținută, era un motiv de mândrie, mai ales că legumicultura reprezenta ocupația de bază a nemțoaicelor. În timp, șvabii bănațeni au emigrat în Germania, iar la ora actuală, în Aradul Nou mai trăiesc aproximativ 350 de nemți. Tradițiile și sărbătorile religioase au fost preluate astăzi de tinerii nemți din zonă, astfel porturile de odinioară ale șvabilor nu au devenit istorie. Sărbătoarea cea mai populară era Kirchweih-ul, care se celebrează și acum în prima duminică a lunii septembrie.

Obiective turistice în cartierul Aradul Nou

Casa parohială din Aradul Nou reprezintă un punct de atracție maximă pentru turiști, fiind cea mai veche casă din municipiul Arad. Clădirea este construită în anul 1821, iar la inceput era administrată de călugarii franciscani. Astăzi, un monument istoric de valoare, casa este în patrimoniul Bisericii Catolice din Aradul Nou.

Clădirea de la capul podului Traian, Vechea Vamă, a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea. Acolo, timp de două decenii, a funcţionat vama municipalităţii. Producătorii şi negustorii sosiţi la Arad din părţile Banatului au fost obligaţi să plătească vamă pentru produsele şi căruţele trecute peste Mureş spre oraş. Pe faţada clădirii cu etaj, realizată în stil secession, se distinge stema oraşului cu cele trei turnuri de biserică, cetatea, un braţ având în mână o sabie, şi o panglică simbolizând Mureşul.

Vama de la podul Gróf Károly (actualul Traian) între anii 1898-1945 – https://posturi.wordpress.com/2011/12/18/istoria-aradului-in-imagini-partea-i-aradul-nou-poduri-peste-mures/

În cimitirul din cartierul Aradul Nou se află monumentul funerar al celui mai bătrân husar din lume, Skultety Laszlo (1738-1831), care a servit nu mai puțin de 81 de ani ca soldat. Piatra de mormânt inițială a fost înlocuită la începutul secolului al XIX-lea cu un monument de marmură neagră, având o placă circulară de bronz cu imaginea husarului călare. Mormântul apare și pe o carte poștală cu fosta localitate, Aradul Nou, de la începutul secolului XX. În anul 2013, osemintele au fost expatriate în Slovacia, unde au fost reînhumate în localitatea natală a husarului, fapt care a generat critici cu privire la păstrarea patrimoniului istoric.

Din cartierul Aradul nou, ajungeți ușor cu mașina, la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, situată la 15 km de Arad, pe cursul inferior al Mureșului. Este una din cele mai vechi așezăminte monahale din țara noastră, prima atestare documentară datând din sec. XII. După o veche tradiție locală, se spune că mănăstirea ar fi o ctitorie a credincioșilor din împrejurimi. Potrivit legendei, un taur din turma unui pastor a scos la iveală dintr-o movilă de pâmânt Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, iar pe locul unde s-a descoperit icoana a luat ființă Mănăstirea. Pentru a confirma datele tradiției, se mai păstreaza și astăzi, în biserica mănăstirii, capul taurului, precum și Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului. Mănăstirea Hodoș-Bodrog este unul dintre cele mai mari locuri de pelerinaj ortodox din vestul ţării.

Sursa imagine header – prof. Horia Truţă – http://glsa.ro/arad/147028-monumente-si-imagini-religioase-monumentale-2-monumentele-sfintei-treimi.html